Lipoaspiratie – Liposuctie

Este o metoda de indepartare a depozitelor inestetice adipoase (lipoaspiratie).

Celulita reprezintă o alterare mai mult sau mai puţin inestetica a corpului uman. Celulita, considerata îndeosebi o suferinţa estetica, dar si o afecţiune simptomatica, apare de regula  prin asocierea in combinaţii variate a unor factori diverşi:

  • obiceiuri alimentare ce provoacă excese ponderale sau dezechilibre dietetice, apărute deseori in prima copilărie
  • sedentarismul
  • purtarea de imbracaminte strâmta sau mulata ce împiedica circulaţia sangvina si limfatica
  • ereditatea, etc.

lipoaspiratie pretPrincipiul chirurgical in lipoaspiratie consta in îndepărtarea depozitelor inestetice de grăsime localizata. Cicatricea rămasa postoperator este situata in general la distanta de zona celulitica si este foarte discreta (de aproximativ 3 milimetri).

Intervenţiile la nivelul regiunii suprapubiene, periombilical cat si la nivelul soldului se pot practica si la barbati. De asemenea se poatet face lipoaspiratie la nivelul sânilor la barbati in cazul existentei unui caz de ginecomastie grasoasa.

Se poate practica  suplimentar in cadrul unor interventii chirurgicale estetice pentru imbunatatirea rezultatelor:

-in cadrul liftingului facial, pentru eliminarea depozitelor adipoase de la nivelul bărbiei duble, gatului si al obrajilor;
-in cadrul plastiei mamare, daca exista prelungiri grasoase axilare, adică un burelet ce pleacă de la sâni spre braţ.

Succesul acestei tehnici presupune o readaptare progresiva a pielii la noile contururi remodelate ale corpului. Adaptarea va fi cu atât mai sigura cu cat pielea este mai supla, deci rezultatele cele mai bune se obţin de regula la pacienţii tineri ce au o piele elastica si tonica.

Cantitatea de grasime care este posibil sa fie îndepărtata prin lipoaspiratie variază de la caz la caz. Desi are indicaţii relativ largi  aceasta tehnica are si limite. Ea permite extragerea in cel mai bun caz a 60-90% din masa lipomatoasa din zona respectiva.

Exista cazuri ideale in care depozitul de grăsime este extrem de bine delimitat si este plasat ca un surplus pe fata externa a coapsei la persoane suple sau chiar slabe. In aceste cazuri rezultatele sunt spectaculoase, mai ales daca tratamentul chirurgical este urmat de tratamente suplimentare medicale si igieno-dietetice.

Succesul interventiei de liposuctie

depinde de indicaţia corecta si de selecţia fiecărui caz , ţinându-se cont  de particularităţile fizice si de viata ale fiecărui pacient (ereditate, practicarea unui sport, obiceiuri alimentare,etc.)

In afara analizelor preoperatorii obişnuite (bilanţul sanguin,radiografia pulmonara,EKG,etc.), medicul anestezist sau chirurgul pot solicita examene speciale. Daca pacienta se afla sub tratament hormonal este recomandata întreruperea acestuia cu 1-2 luni înaintea intervenţiei. Pentru ca rezultatul intervenţiei sa fie optim se recomanda stabilizarea pe cat posibil, a greutăţii corporale înainte de intervenţie. Înainte de intervenţie se va evita gimnastica,deoarece poate produce o creştere artificiala a deformării celulitice.De regula,gimnastica este recomandata mai târziu,după perioada de convalescenta. Cu doua zile înainte de intervenţie se va folosi pentru spălarea corpului un săpun antibacterian sau chirurgical.

După intervenţia de liposuctie

este necesara purtarea unui pantalon colant special (in cazul lipoaspiratiei coapselor) sau a unei centuri speciale (in cazul lipoaspiratiei abdominale). Colantul sau centura va trebui purtata permanent timp de  1-2 luni dupa lipoaspiratie in funcţie de indicaţia medicului.

Intervenţia se desfasoara de regula sub anestezie generala, dar se pot folosi si alte tipuri de anestezie in functie de particularităţile cazului. Tipul de anestezie este stabilit de medicul anestezist si de chirurgul plastician după consultarea cazului. Externarea din clinica are loc in ziua urmatoare. Este necesar ca pacienta sa aibă un însoţitor la plecarea din clinica, de asemenea este preferabil ca primele 24 de ore dupa lipoaspiratie pacienta sa fie supravegheata la domiciliu.

Evoluţia postoperatorie este simpla, fiind posibila apariţia unei jene dureroase in timpul miscarilor care cedează uşor la antialgicele obişnuite. Este contraindicata administrarea de aspirina sau medicamente ce au in compozitie acid acetilsalicilic deoarece pot produce tulburări de coagulare sanguina. Începând cu a doua zi postoperator se pot face plimbări sau activitati fizice uşoare.

Conducerea automobilului este posibila din cea de a treia zi după intervenţie. Reluarea activităţilor sportive variază in functie de sport, joggingul si tenisul nu sunt recomandate in primele 15-20 de zile. După prima saptamana postoperatorie sunt recomandate şedinţe de masaj al căror scop este facilitarea dispariţiei edemului si adaptarea pielii la noul contur.

Pacienta trebuie sa se prezinte la consultaţiile postoperatorii programate. După intervenţie,pot apare echimoze,vanatai, coapsele pot avea un aspect umflat. Aceste mici inconveniente dispar in câteva saptamani.

Lipoaspiratia

se poate folosi cu succes si ca optiune de tratament in ginecomastie. Tehnica nu poate ameliora starea pielii si nici aspectul  de”coaja de portocala”.

Beneficiul interventiei este obtinut la aproximativ 60-90 zile dupa operatie. Rezultatele operaţiei sunt stabile, nu exista recidiva, cu condiţia sa nu existe o crestere in greutate brusca in lunile sau anii ce urmează intervenţiei.

Deoarece din motive de siguranţa tehnica, sub piele va ramane un strat de grăsime,de 1-2 cm, nu este exclus sa persiste un oarecare grad de celulita ce se poate trata cu succes prin tratament suplimentar local. Retuşurile sunt foarte rare si se pot face sub anestezie locala fara a fi necesara spitalizarea.

Pentru informatii suplimentare despre lipoaspiratie contactati:

ZONE MEDICAL ESTET – Clinica de Chirurgie Plastica si Estetica

Dr. Eugen Turcu, medic primar chirurgie plastica-estetica, Doctor in Medicina

Liposuctie (Lipoaspiratie)

Tel: 021.3340080 , 0761640626
Web: www.clinicaestet.ro[/vc_column_text][/vc_column]

Untitled-1

Zone Medical ESTET

Bine ati venit la Clinica Zone Medical Estet din Bucuresti. Suntem un centru medical specializat in chirurgie plastica-estetica, medicina estetica si otorinolaringologie ( ORL) situat intr-un cartier linistit de vile din partea de sud a capitalei.
Prin personalul supracalificat si dotarea de exceptie abordam prin metode complexe chirurgia si medicina estetica a fetei si corpului uman dar si consultatii si tratamente de specialitate in domeniul otorinolaringologiei ( ORL). Prin metode moderne de diagnosticare ( videoendoscopie ORL, audiometrie ,etc) asiguram o diagnosticare precisa si un tratament adecvat afectiunilor din sfera ORL.
Prin aplicarea celor mai moderne metode de tratament chirurgical si nechirurgical in domeniul chirurgiei plastice si estetice, clinica noastra este un centru de referinta si excelenta in acest domeniu.

Afla mai mult

[/vc_row]